③ 玉ねぎ(※5)

◆続けることで体と腸は変化していく
今回は、花粉症と腸(腸内細菌)の関係についてお伝えしました。腸を整えることが花粉症の症状緩和につながることを、ぜひ覚えておいてくださいね。3つの食材も意識してみてください!
もちろん、すぐに大きな変化は出ないかもしれませんが、続けることで体と腸は変化していきます。無理なく、自分のペースで腸活を楽しみながら、花粉シーズンを乗り越えましょう!
出典(※1)Yucheng Hu 「Association Between Gut and Nasal Microbiota and Allergic Rhinitis: A Systematic Review」(2024)
(※2)Ron Sender 「The total mass, number, and distribution of immune cells in the human body」(2023)
(※3)Mariko Nakamoto 「Soy product and isoflavone intake associations with allergic diseases in Japanese workers: rhinitis, dermatitis and asthma」(2018)
(※4)Kazumasa Kishi 「Clinical Efficacy of Apple Polyphenol for Treating Cedar Pollinosis」(2005)
(※5)Sima Beigoli 「Effects of Allium cepa and Its Constituents on Respiratory and Allergic Disorders: A Comprehensive Review of Experimental and Clinical Evidence」(2021)